sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Vuonna 1984 - George Orwell


Nimi: Vuonna 1984
Kirjailija: George Orwell
Vuosi: 1949
Sivumäärä: 340

Toinen kirja minkä luin Orwellilta ja täytyy sanoa, että tykkäsin kahdesta ensimmäisestä osiosta. Se kertoo Englannista vuonna 1984 ja ajasta vallankumouksen jälkeen. Ihmisistä on tullut lampaita, eikä kukaan enää kyseenalaista mitään. Ja aivan kuten vallankumouksissa käy, se syö omat lapsensa ja lopulta jäljellä on pelkkä tyrannia.

Winston on kuitenkin poikkeus. Hän ajattelee omilla aivoillaan ja alkaa kirjoittaa kirjan alussa päiväkirjaa, mikä on Isoveljen maailmassa kiellettyä. Aluksi hän ihmettelee ajatuksiaan, mutta loppua kohden hänestä tulee yhä varmempi ja varmempi asioista. Hän löytää rinnalleen Julian, jonka kanssa alkaa etsimään vastavallankumouksellisia ja he rakastuvat toisiinsa.

Kirja on poliittinen satiiri, joka aiheutti varmasti kohua ilmestymisvuonnaan, mutta mielestäni on pelottavaa, että nyky-yhteiskunta on menossa yhä enemmän ja enemmän kirjan osoittamaan suuntaan. Ei enää ajatella aivoilla ja valtiovalta päättää suurin piirtein kaikesta.

Pidin kirjasta osittain, mutta loppu sai minut romantikkona kihisemään. Ei niin voi oikeasti käydä, mutta loistava kirjailija osaa pitää yllätyksistään kiinni loppuun saakka.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti