lauantai 29. syyskuuta 2018

Made in America - Jan Guillou


Nimi: Made in America
Kirjailija: Jan Guillou
Sivumäärä: 394
Julkaisuvuosi: 2016

Made in America jatkaa Jan Guilloun Suuri vuosisata sarjaa. Tällä kertaa ollaan päästy sota-ajoista eteenpäin ja käsitellään miltä Ruotsi näytti 1950-luvulta pikku pojan silmin. Päähenkilönä ja kertojana toimii Eric Lauritzen, joka on Oscar Lauritzenin lapsenlapsi. Kirjassa sivutaan osittain myös hieman 1960-lukua, mutta pääpaino on 1950-luvulla.

Amerikan kulttuuri on valloittamassa Ruotsia. Ericin pienen pojan elämään kuuluvat ainaiset selkäsaunat, Lauritzenin suvun vaietut salaisuudet, joita aina silloin tällöin putkahtelee talossa esille. Lasten kuullen menneisyydestä ei kuitenkaan puhuta, ja tarinassa jää paljon auki, kun sitä kuvaillaan pojan näkökulmasta. Pieniä vinkkejä mitä muille Lauritzeneille on tapahtunut kirjassa kyllä annetaan, mutta ei mitään selkeää.

Olen aina pitänyt Guillousta, ja pidin tästäkin kirjasta, vaikka suosikkejani Suuri vuosisata-sarjassa ovatkin ensimmäiset kirjat. Päähenkilötkin vaihtuvat pikku hiljaa, mikä on ymmärrettävää koska kukaan ei koskaan elä ikuisesti, joten uutta sukupolvea vain kehiin. Välillä vain hämmennyin siitä kuinka vanha Eric oikeasti oli, koska välillä puheet eivät minusta sopineet täysin 10-vuotiaan suuhun. Seuraavakin kirja on Ericin näkökulmatsa ja odotan sitä innolla, koska se jatkaa nätisti hänen tarinaansa.

Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti