keskiviikko 15. elokuuta 2018

Poromafia - Mikko-Pekka Heikkinen


Nimi: Poromafia
Kirjailija: Mikko-Pekka Heikkinen
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 382

Poromafia on Mikko-Pekka Heikkisen kolmas romaani, joka julkaistiin vuonna 2016. Se sijoittuu tällä kertaa Utsjoelle, jossa Nelihangan suku on vuosikymmenien ajan pitänyt paliskuntaa hallussaan ja kerännyt itselleen valtavan poroelon. Jonas-Guhtur Nelihanka on perheenpää ja luovuttamaisillaan vetovastuun esikoispojalleen Jouni-Sammelille, kun esikoinen päättääkin kääntää takkinsa suvulle ja perustaa moottorikelkkakerhon. Tuloksena on sota isän ja pojan välillä.

Selkkauksessa kukaan ei jää sivulliseksi. Jouni-Sammelilla on omat ideansa saamelaisten elinkeinon pelastamiseksi, ja isällä suhteita Helsinkiin asti. Kaikki on sodassa sallittua, varsinkin kun tuntee toisen tavat.

Olin lukenut Heikkisen kaksi edellistä kirjaa, joista pidin ehkä enemmän. Lähinnä aiheen lähestyttävyyden kannalta. Toinen kun sijoittui kotiseudulle ja toisen pääajatus oli kutkuttava. Ei Poromafia kuitenkaan huonoksi jäänyt. Luin sen melkein yhdellä istumalla, mutta se sijoittui sellaiselle Lapin alueelle, jossa en ole pahemmin viettänyt aikaa, enkä osannut siinä mielessä samaistua. Tarina oli kuitenkin hyvä, ja siinä oli yllätyksellisiä elementtejä.

Näin pitkän ajan lukemattomuuden jälkeen Poromafia oli oikein kevyt aloitus, jonka jaksoi lukea, mutta joka samalla myös herätteli sitä lukemisen nälkää esiin. Nyt tuntuu, että voisin käydä kirjastossa uudestaan ja lainata useamminkin kirjan. Toivottavasti tämä lukuinto pysyy nyt jonkun aikaa yllä. Nuorempi minäni häpeäisi tätä tahtia mitä nykyään luen.

Arvosana: ****

1 kommentti:

  1. Minä olen lukenut Heikkisen kaksi aiempaa kirjaa, mutta en vielä tätä. Jääräpää oli mielestäni todella hyvä. Terveiset Kutturasta ei ihan niin loistava, mutta tämä Poromafia kiinnostaa silti. :)

    VastaaPoista