sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Idiootti. - Fjodor Dostojevski


Nimi: Idiootti
Kirjailija: Fjodor Dostojevski
Sivumäärä: 829
Julkaisuvuosi: 1868

Idiootti, ensimmäinen kirja, jonka luin yhdeltäkään venäläiseltä 1800-luvun kirjailijalta ja pidin itse siitä todella paljon, vaikka kesti hiukan aikaa totutella kirjan nimiin ja niiden vaihtelevuuteen.

Varsinaista selvää juonta ei ole, kaikki vain tapahtuu, kun yksi jos toinen juonittelee jotain ja kolmas yrittää vastata juonitteluihin. Päähenkilö on varsin hellyyttävä ruhtinas, joka on alussa täysin varaton, mutta saa sitten suuren perinnön. Hän sairastaa nykyaikaisen lääketieteen mukaan epilepsiaa, mitä ei kuitenkaan siihen aikaan tunnettu sillä nimellä ja on sen takia "idiootti", vaikka hänellä on hämmästyttyvä maailmankatsemus ja sinisilmäinen olemus.

Koko kirja on pelkkää psykologiaa, joka johtaa lukijansa sinne minne haluaa sen johtaa, kuten kertomuksen päähenkilöt tekevät toisillensa. Kirjailija pitää lukijan jännityksessä loppumetreille saakka, vaikka lopetus itsessään on hieman pettymys romantiikkaa kaipaaville.

Kirja on haastava luettava, mutta lopussa sitä kuitenkin onnittelee itseään, koska alun kankeuden jälkeen kirja nappaa helposti mukaansa ja sitä haluaa päästä loppuun asti.

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti